Öppet Spår ! 
I söndags drog jag, Anders Nygren och Daniel Werkmäster via Rättvik till Mora för uppladdning inför årets verkliga urladdning, "Öppet Spår". Med sedvanlig pastaladdning var man i alla fall förberedd ur kosthänseende.

Mora Hotell var vårt boende på söndagkvällen och vi hade tur och fick ett bra rum. Direkt efter ankomsten var det dags för vallning av skidor. Ett nog så viktig kapitel som vi nog underskattat en aning. Nåväl, vi körde med klister som fästvalla eftersom prognosen tydde på plusgrader. Det blev en tidig kväll eftersom väckarklockan stod på 04.30. Dessvärre var Nygren tvingad att ändra spelare för nån "Coachen" som UNT har vad gäller innebandy så vi kunde inte sova förrän han kom tillbaka. Och det tog tid.

Väckning kl 04.30, sedan ner i frukostmatsalen för här gällde det att fylla depåerna. Kl 05.15 gick vi till bussarna som skulle ta oss till klassiska Berga By i Sälen. För det facila priset av 180 kronor fick vi en bussresa på dryga timmen i 30-gradig värme. Nån uppvärming behövde vi aldrig genomföra på plats eftersom vi var varma nog efter bussresan.

Vid Öppet spår får man starta när man vill mellan kl 07.00-08.00. Glad i hågen gled jag över startlinjen kl 07.34. - 3 grader i Berga by, en sol som sken från en klarblå himmel och perfekta skidspår. Allt var upplagt för en härlig dag i skidspåret.

Problemen började dock redan efter en kilometer. Nån hade lagt en två kilometer lång backe i skidspåret. Det blev en tuff klättning men jag fixade den utan större bekymmer och sen flöt det på hyfsat till Smågan som ligger 11 kilometer från starten. Nästa anhalt var Mångsbodarna efter 24 kilometer och här började man känna sig lite sliten. Men efter lite blåbärsoppa så var man redo för en färd till Risberg. Spåren var fina och jag lyckades t o m med lite stakåkning.

I Risberg var det riktigt trevligt men jag hade inte tid och stanna och småsnacka utan drog därifrån som en avlöning. Jag hade traumatiska tankar om färden till Evertsberg. För två år sedan fick jag min stora svacka på denna sträcka men denna gång gick det lättare. Fråga mig inte varför men glidet var bra och det var en underbar dag helt enkelt.

I Evertsberg var jag riktigt laddad. Jag visste nämligen vad som väntade. Fem kilometers härlig utförsåkning och det gick undan i backarna. Folk kör dock som galningar och man får hela tiden se upp för åkare som står på öronen. En gång fick jag kasta mig undan för att inte köra in i två åkare som gått omkull och en gång körde jag omkull när det helt enkelt gick för snabbt i en kurva. Den här sträckan är banans överlägset bästa. Hur kul som helst.

Tyvärr började min fästvalla att försvinna strax innan Oxberg med dryga tre mil kvar att köra. Det var enorma köer vid kontrollerna till vallakioskerna så jag hade inte tid för nån omvallning. Glidet var dock bra och det var bara att stakåka resten av resan. Trots en värkande vänsteraxel så körde jag på, att bryta var det aldrig tal om. Hökberg och Eldris passerades och när jag kl 16.22 gled in på Mora skidstadion så var jag fortfarande fräsch och relativt ombrukad. Jag hade dessutom starkt publikstöd i spurten då Werkmäster och Nygren ivrigt hejade på.

Tiden i mål blev 8.48.19, vilket är en förbättring med 31 minuter i förhållande till 2006 års "Öppet Spår". Anders Nygren noterade 6.22 och Daniel Werkmäster fick 6.14 men dom är ju nästan födda med skidor på sig.

På kvällen blev det övernattning i Rättvik med en välförtjänt Pizza och några öl. Vi avslutade kvällen med "plump" där Werkmäster mycket, mycket överraskande vann och så hockeykväll på tv. Jag somnade, nöjd och lite sliten, redan kl 22.15.

Om ett år står man där på startlinjen i Berga by och man kan fråga sig själv varför man utsätter sig för detta. Jag har egentligen inget bra svar men dom sån nån gång åkt "Vasaloppet" vet vad jag snackar om. Har man en gång åkt så kan man inte sluta.

[ 8 kommentarer ] ( 86 visningar )   |  länka till  |   ( 3.1 / 63 )
BELFOUR ! 
Igår mötte jag en livs levande legend, Ed Belfour som numera spelar i Leksand. Han har hunnit bli 42 år men drömmer fortfarande om spel i NHL. Karln har gjort över 900 matcher i NHL plus ett antal slutspelsmatcher. Två gånger har han fått Vezina Trohpy som delas ut till NHL:s bästa målvakt. Stanleycupmästare med Dallas 1999 och så har han varit med i fem All Star-matcher. Belfour har helt enkelt "ruggiga" meriter.

Nu brinner han för att föra Leksand tillbaka till Elitserien. Han trivs verkligen med livet, det är helt uppenbart. Harmonisk och vältalig så gjorde han ett synnerligen gott intryck. Det är fantastiskt att "lilla" Leksand lyckades att locka Belfour till klubben.

Belfour var imponerad över det stöd som Leksand fått under hela säsongen, både hemma och borta. "Här sjunger publiken hela tiden, vilket man inte gör i NHL. Det betyder mycket för spelarna ute på isen", sa Belfour och fortsatte "Jag gillar dom lite större rinkarna som ni har här i Sverige, det gynnar skickliga spelare och det är ju det publiken vill se". Vem tyckte då Belfour var den bäste målvakten just nu i NHL ? "Roberto Loungo har gjort ett kanonjobb för Vancouver under många år och har visat att han är en riktig toppmålvakt", var Belfours svar.

Jag håller verkligen tummarna för Belfour och Leksand att dom får ta steget upp i Elitserien igen. Belfour kommer i alla fall att göra allt för att så ska bli fallet.

Jag kommenterade en riktig toppmatch igår, Pittsburgh vs Ottawa. Penguins startade i ett ursinnigt tempo och kunde gå fram till 3-0 och hade bud på fler mål. Evegeni Malkin var på ett fantastiskt spelhumör men lyckades aldrig komma med i poängprotokollet trots otaliga chanser. Plötsligt svängde matchen och Ottawa fick utdelning efter bl a två mål av Dany Heatley. Matchen slutade 3-3 men i förlängningen slog så Daniel Alfredsson till med bara fyra sekunder kvar och gjorde 4-3. Ett märkligt slut på en toppmatch i NHL.

Fast jag väntar förstås på att Sidney Crosby ska komma tillbaka efter sin skada. Vilket lag ska då kunna stoppa superduon Malkin och Crosby ? Dom påminner verkligen om Jagr och Lemiuex som ordnade två Stanleycuptitlar till Pittsburgh i början av 90-talet.[ 1 kommentar ] ( 128 visningar )   |  länka till  |   ( 3 / 1494 )
SVAGT GENREP ! 
Man brukar säga att ett dåligt genrep blir till en bra premiär. Stämmer den tesen så kommer mitt Vasalopp på måndag att bli en succé.

Tillbringade två dagar i dalaskogarna för att kolla upp förutsättningarna inför "Öppet Spår" på måndag. Man kan snabbt konstatera att det finns snö mellan Sälen och Mora, även om det nog blir lite "sladdigt" i spåren den sista milen.

Nåväl, i fredags testade jag skidspåren i Älvdalen. En plats jag varit på två gånger tidigare i mitt liv och som jag båda gångerna lovat mig själv att aldrig mer återvända till. I samband med min militärtjänstgöring så var vi på skjutövning vid två tillfällen i Älvdalen. Båda gångerna pendlade temperaturen mellan -20 och -30 grader. Det var helt enkelt grymt kallt och man frös konstant.

Döm av min förvåning så återvände jag dit, frivilligt, i fredags för en uppfriskande skidtur. Hittade så småningom skidstadion och spåren såg faktiskt riktigt inspirerande ut. Denna gång visade dock termometern + 5 grader och solen sken från en klarblå himmel. Var det här verklingen platsen som jag har haft mina traumatiska upplevelser i det militära ?

Givetvis körde jag med RÖD valla för det var ju plusgrader i luften. Dom första 2 kilometerna var hemska. Jag hade fruktansvärt bakhalt och körde omkull två gånger i dom isiga spåren. Hur f-n kan det var is i spåren när det är plusgrader ? Spåren var mer anpassade för rodel än för skidåkning. Nu är jag ju inte den typen som ger upp utan kämpade mig igenom ca 12 km skidåking. I nerförsbackarna gick det fruktansvärt fort men hellre det än bakhalt i uppförslöporna. Sammanlagt blev det tre vurpor på 12 kilomter, dvs en vurpa var fjärde kilometer. Slår man ut det på Vasaloppet (90 km) så bör det bli ca 22-23 vurpor på måndag. Zonsalva är ett måste inför och efter "Öppet Spår" på måndag.

Snart är det V75-finaler på Solvalla och det ser ut att bli en härlig dag i Stockholmstrakten. Jag tror att jag går på Acclaim och Exclusive Dust i jakten på Jackpot-miljonerna.

Ikväll kommenterar jag sedan hockey mellan Pittsburgh och Ottawa. Då kommer självaste Ed Belfour till Canal Plus-studion. Ni vet målvakten som nu finns i Leksand men som tidigare var en av dom absolut bästa målvakterna i NHL. Jag minns bl a när han sänkte mitt favoritlag Buffalo i finalen 1999 med sitt Dallas. 4-2 i matcher och en viss Brett Hull avgjorde finalmatch nr 6. Det ska bli kul att träffa honom ikväll och på bloggen kan ni sedan läsa allt om det mötet.

[ 2 kommentarer ] ( 29 visningar )   |  länka till  |   ( 3 / 2531 )
BJÖRN GOOP ! 
Igår så hade den förre Saga-ordföranden Daniel Werkmäster dragit ihop närmare 30-talet medarbetare från sitt jobb på konstmuséet i Norrtälje för en trivsam kväll på Solvalla. Jag hade fixat stallbiljetter och program och hade vid något svagt tillfälle lovat att guida sällskapet på Solvallas stallbacken mellan kl 17-18.

Dom dök mycket riktigt upp på Solvalla och frågorna till mig haglade: "Vad betyder K i resultatraden, varför är det en stjärna efter vissa hästnamn, vad betyder N efter distansen i resultatraden osv, osv". Jag hade ingen aningen om att det gick och fråga om så mycket.

Nåväl, vi anlände Solvallas stallbacke och den förste vi fick syn på var Björn Goop, den kusk som vinner flest lopp i Sverige. Goop J:r är en synnerligen sympatisk man och svarade artigt på alla frågor. Han tyckte att Quartermaster var lite för stor favorit men i brist på annant i loppet så kunde han mycket väl vinna. Varpå jag frågade: "Har du nån annan liten luring som kan ge lite högre odds" ? Goop funderade och sa plötsligt: "Ja, J.S Senastion är i riktigt bra form och trots svårt ugångsläge så tror jag att han kan vinna". Stora ord för att vara Björn Goop och när vi lämnade honom så meddelade jag gruppen att det där måste ni ta fasta på.

ALLA i gruppen lirade vinnare på J.S Sensation. Hur det gick ? Jo, hästen hade spår 8 bakom bilen i ett kortlopp och hamnade sist. Tempot var högt uppskruvat och när hästarna svängde in på upploppet var fortfarande J.S Sensation bland dom sista i loppet men flög fram den sista biten till knapp vinst ! Succén var ett faktum. Oddset på den stora ljustavlan lyste: 12.74 ! Tack, Björn Goop !

Vi var även nere hos Stall Walmann där Johan Untersteiner meddelade att Conrads Epilog i lopp 2 nog hade en bra chans. Givetivs vann den till oddset 3.17. Untersteiner blickade också fram emot V75-tävlingarna på Solvalla på lördag och sa utan att darra att Exclusive Dust nog skulle ha en bra chans i V75-7. Jag säger bara, ta rygg.

Lyckan för gruppen blev sedan total när tre av dom fick dela ut pris i lopp 8 och en stolt Daniel Werkmäster fick skaka hand med självaste Örjan Kihlström. I dessa tider när publiken sviker travbanorna så är det här ett utmärkt sätt att värva nya besökare. Jag hoppas och tror att några av dom gärna kommer tillbaka...

P.S Som tur var så hade även jag investerat en liten slant på toton på J.S Sensation. D.S.

[ 1 kommentar ] ( 20 visningar )   |  länka till  |   ( 3 / 2679 )
BREMBERG ! 
Var på "Hovet" igår och bevittnade Djurgården vs Södertälje. Det var en härllig stäming i den gamla klassiska hockeyarenan. Djurgården vann rättvist med 3-1. Passningsgeniet Fredrik Bremberg svarade för två assists och är nu uppe i ofattbara 438 poäng i Djurgårdströjan.

Det som annars gladde mig mest igår, var att min gamla travhäst Pirat Hornline belade en hedrade fjärdeplats på Sundbyholm. Det betydde 5.000 kronor in till hästens ägare Anette Göstasson. Jag är verkligen glad över att hon tar hand om hästen på ett så föredömligt sätt. Jag säger som jag brukar säga till henne. "Oavsett resultatrad så är Pirat Hornline bäst ändå". Följ själv utvecklingen på "gostasson.com".

Ikväll fortsätter Champions Leauge med fyra fina matcher. Här kommer tipsen.

Arsenal vs Milan 1-0 (Milan gör aldrig mål på Emirates).

Celtic vs Barcelona 1-2 (Barcelona är för bra helt enkelt)

Fenerbache vs Sevilla 1-0 (Alltid jobbigt med bortamatcher i Turkiet)

Lyon vs Manchester U 2-2 (En kanonmatch. Källström sätter ett mål men Ronaldo gör två).

Fotbollsdomare är ett särskilt kapitel. Jag var själv en mycket snäll spelare som aktiv och låg alltid bra till hos domarna. Den skönaste domaren jag hört talas om är nog ändå Efon Ask. Han hade alltid glimten i ögat.

I en match så fick domare Ask höra hur dålig han var osv. När lagkaptenen i den ena laget sa till Ask: "om du ändå aldrig blåser kan du lika gärna slänga den där j-vla pipan åt helvete". Varpå Ask tog pipan och slängde upp den på läktaren och sedan gick han fram till spelaren och sa: "Jaha, och vad gör vi nu då" ?

I en annan match dömde han Gais med hetlevrade tränaren Bosse Falk. Gais-tränaren var ruskigt irriterad på doamre Ask och kommenterade hela tiden alla domslut. I mitten på andra halvlek så tröttnade Ask på Falks kommentarer och blåste av matchen, sprang fram till tränarbänken och bad Falk resa sig upp. Sen bad han Falk att flytta sig åt sidan och gick själv och satte sig på tränarbänken. Efter en liten stund så sa Ask: "Ja, Bosse du har helt rätt. Härifrån ser man precis allting" !

Ikväll är det Solvalla som gäller. Bästa vinnaren kommer i avd 1 nr 3 Sir Remington. Jag lovar att han vinner ![ 4 kommentarer ] ( 33 visningar )   |  länka till  |   ( 3 / 2486 )

<<Första <Förgående | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | Nästa> Sista>>