Öppet Spår ! 
I söndags drog jag, Anders Nygren och Daniel Werkmäster via Rättvik till Mora för uppladdning inför årets verkliga urladdning, "Öppet Spår". Med sedvanlig pastaladdning var man i alla fall förberedd ur kosthänseende.

Mora Hotell var vårt boende på söndagkvällen och vi hade tur och fick ett bra rum. Direkt efter ankomsten var det dags för vallning av skidor. Ett nog så viktig kapitel som vi nog underskattat en aning. Nåväl, vi körde med klister som fästvalla eftersom prognosen tydde på plusgrader. Det blev en tidig kväll eftersom väckarklockan stod på 04.30. Dessvärre var Nygren tvingad att ändra spelare för nån "Coachen" som UNT har vad gäller innebandy så vi kunde inte sova förrän han kom tillbaka. Och det tog tid.

Väckning kl 04.30, sedan ner i frukostmatsalen för här gällde det att fylla depåerna. Kl 05.15 gick vi till bussarna som skulle ta oss till klassiska Berga By i Sälen. För det facila priset av 180 kronor fick vi en bussresa på dryga timmen i 30-gradig värme. Nån uppvärming behövde vi aldrig genomföra på plats eftersom vi var varma nog efter bussresan.

Vid Öppet spår får man starta när man vill mellan kl 07.00-08.00. Glad i hågen gled jag över startlinjen kl 07.34. - 3 grader i Berga by, en sol som sken från en klarblå himmel och perfekta skidspår. Allt var upplagt för en härlig dag i skidspåret.

Problemen började dock redan efter en kilometer. Nån hade lagt en två kilometer lång backe i skidspåret. Det blev en tuff klättning men jag fixade den utan större bekymmer och sen flöt det på hyfsat till Smågan som ligger 11 kilometer från starten. Nästa anhalt var Mångsbodarna efter 24 kilometer och här började man känna sig lite sliten. Men efter lite blåbärsoppa så var man redo för en färd till Risberg. Spåren var fina och jag lyckades t o m med lite stakåkning.

I Risberg var det riktigt trevligt men jag hade inte tid och stanna och småsnacka utan drog därifrån som en avlöning. Jag hade traumatiska tankar om färden till Evertsberg. För två år sedan fick jag min stora svacka på denna sträcka men denna gång gick det lättare. Fråga mig inte varför men glidet var bra och det var en underbar dag helt enkelt.

I Evertsberg var jag riktigt laddad. Jag visste nämligen vad som väntade. Fem kilometers härlig utförsåkning och det gick undan i backarna. Folk kör dock som galningar och man får hela tiden se upp för åkare som står på öronen. En gång fick jag kasta mig undan för att inte köra in i två åkare som gått omkull och en gång körde jag omkull när det helt enkelt gick för snabbt i en kurva. Den här sträckan är banans överlägset bästa. Hur kul som helst.

Tyvärr började min fästvalla att försvinna strax innan Oxberg med dryga tre mil kvar att köra. Det var enorma köer vid kontrollerna till vallakioskerna så jag hade inte tid för nån omvallning. Glidet var dock bra och det var bara att stakåka resten av resan. Trots en värkande vänsteraxel så körde jag på, att bryta var det aldrig tal om. Hökberg och Eldris passerades och när jag kl 16.22 gled in på Mora skidstadion så var jag fortfarande fräsch och relativt ombrukad. Jag hade dessutom starkt publikstöd i spurten då Werkmäster och Nygren ivrigt hejade på.

Tiden i mål blev 8.48.19, vilket är en förbättring med 31 minuter i förhållande till 2006 års "Öppet Spår". Anders Nygren noterade 6.22 och Daniel Werkmäster fick 6.14 men dom är ju nästan födda med skidor på sig.

På kvällen blev det övernattning i Rättvik med en välförtjänt Pizza och några öl. Vi avslutade kvällen med "plump" där Werkmäster mycket, mycket överraskande vann och så hockeykväll på tv. Jag somnade, nöjd och lite sliten, redan kl 22.15.

Om ett år står man där på startlinjen i Berga by och man kan fråga sig själv varför man utsätter sig för detta. Jag har egentligen inget bra svar men dom sån nån gång åkt "Vasaloppet" vet vad jag snackar om. Har man en gång åkt så kan man inte sluta.

[ 8 kommentarer ] ( 86 visningar )   |  länka till  |   ( 3 / 2043 )

<<Första <Förgående | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | Nästa> Sista>>